Rustykalna tarta z rabarbarem to kruche ciasto na wiosenno-letni deser
|

Kruche ciasto z rabarbarem, czyli rustykalna tarta

Sezon na wiosenno-letnie pieczenie, uważam za otwarty. W ogródkach pojawił się już rabarbar, zatem czas na ciasto z rabarbarem.

Rabarbar kojarzy mi się  z wakacjami na wsi. W dzieciństwie spędzałam je bowiem u mojej ulubionej cioci, na wsi pod Łodzią. 
Wszystkie smaki i zapachy z tego okresu, pozostały ze mną do dzisiaj.
Szczególnie rabarbar, który na wsi, to rośnie akurat gdzie chce 🙂 Ja korzystam obecnie z dobrodziejstwa posiadania małego ogródka, w którym posadziłam obowiązkowo właśnie ten specjał.
  Kawałek ciasta z rabarbarem. Rustykalna tarta z rabarbarem, to ciasto kojarzące się z wakacjami na wsi

Jego smak jest dla mnie wyjątkowy. Wiem, że są osoby, które  jego kwasowatości nie znoszą.
Ja jestem z tego pokolenia, które latem zajadało się rabarbarem maczanym w cukrze, gasiło pragnienie kompotem z jego udziałem i wyjadało do ostatniego okruszka ciasto drożdżowe  ze słodką kruszonką i jego kwaśnym  dodatkiem.
Kiedy więc tylko zaczyna się sezon na wypieki ze świeżych owoców, na warsztat wchodzi właśnie ciasto z rabarbarem. Choć rabarbar owocem nie jest, tylko jak się okazuje – warzywem 🙂

Tym razem, ku pamięci wiejskich i beztroskich wakacji, postanowiłam wykonać kulinarną wariację na jego temat, czyli rustykalną tartę z rabarbarem.

Ciasto jest proste, a przy tym efektowne i bardzo smaczne. I co najfajniejsze – możecie wykonywać je przez cały rok, wykorzystując dowolne, ulubione owoce, a zimą skorzystać z mrożonek.

RUSTYKALNA TARTA – CIASTO Z RABARBAREM 

Składniki na ciasto z rabarbarem:

-1,5 szklanki mąki ( ja używam krupczatki),

-150 gram masła,

-3(4) łyżki cukru,

-jajko,

-szczypta soli.

Składniki na nadzienie ciasta z rabarbarem:

-500 gram rabarbaru,

-3(4) łyżki cukru,

-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta z rabarbarem:

Na stolnicy lub w misce mieszamy kolejno: mąkę, pokrojone w kawałeczki masło, cukier, sól, a na końcu jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto. 
Owinięte w folię schładzamy pół godziny w lodówce (ja wrzucam do zamrażalnika).

Rabarbar pokrojony na małe kawałeczki, mieszamy z cukrami i mąką. Odstawiamy na czas chłodzenia ciasta.

Ciasto wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pozostawiamy dolny papier i układamy ciasto w formie. 
Na środek wykładamy nadzienie (ja dodaję do niego często płatki migdałowe lub skórkę pomarańczową), zostawiając lekki odstęp   od brzegów. 
Za pomocą dolnego papieru i łopatki formujemy zawijane brzegi ciasta.

Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.
Ja dodaję mniejszą ilość cukru do ciasta i nadzienia, bo po upieczeniu posypuję je obficie cukrem pudrem.
Aby podkreślić sielski, wiosenno- letni charakter deseru, posypałam tartę  lawendą 🙂 Polecam spróbować, bo smak jest oryginalny. Dodałam również płatki migdałowe.

  Ciasto z rabarbarem w postaci rustykalnej tarty

Lubicie tarty? Macie jakiś oryginalny pomysł na ich przygotowanie?

 

Inne moje przepisy na oryginalne wypieki:

fasolowe brownie, ciasto bez glutenu

ciasto migdałowe bez glutenu

Podobne wpisy

71 komentarzy

  1. Tarta wygląda na super smakowitą. Lubię rabarbar i to bardzo. Również spędzałam dzieciństwo na wsi i tam się tym stołowaliśmy. Wieś nazywa się Kanie, czy jakoś tak. Bardzo fajnie się tam bawiłam za dzieciaka. 🙂 Pozdrawiam bardzo serdecznie. 🙂

  2. Bardzo lubię rabarbar we wszelkiej postaci, ale chyba nigdy nie piekłam tarty !? Teraz to na pewno spróbuję ! Tylko nie widzę w przepisie ani proszku do pieczenia ani sody. Czy to się upiecze ?
    Buziaczki posyłam :)))

  3. Tarty uwielbiam, są szybkie i łatwe do zrobienia, mój mąż najbardziej lubi tartę z białą czekoladą i borówkami, a mi najlepiej smakuje taka jesienna z pierwszych jabłek z ogrodu i dużą ilością cynamonu, chociaż innymi też oczywiście nie pogardzę. Pozdrawiam

  4. Bardzo łatwy przepis. Ja ostatnio robiłam "kaleke" to ciasto z jednego jajka i kakao, również z rabarbarem. Niestety zbyt kwaśne i rabarbar za twardy. Muszę spróbować go podgotować i wtedy dodać do ciasta.
    Ale z pewnością zrobię w tygodniu z truskawkami, albo czerwona porzeczką.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz