Kruche ciasto z rabarbarem, czyli rustykalna tarta
Sezon na wiosenno-letnie pieczenie, uważam za otwarty. W ogródkach pojawił się już rabarbar, zatem czas na ciasto z rabarbarem.
Rabarbar kojarzy mi się z wakacjami na wsi. W dzieciństwie spędzałam je bowiem u mojej ulubionej cioci, na wsi pod Łodzią.
Wszystkie smaki i zapachy z tego okresu, pozostały ze mną do dzisiaj.
Szczególnie rabarbar, który na wsi, to rośnie akurat gdzie chce 🙂 Ja korzystam obecnie z dobrodziejstwa posiadania małego ogródka, w którym posadziłam obowiązkowo właśnie ten specjał.
Jego smak jest dla mnie wyjątkowy. Wiem, że są osoby, które jego kwasowatości nie znoszą.
Ja jestem z tego pokolenia, które latem zajadało się rabarbarem maczanym w cukrze, gasiło pragnienie kompotem z jego udziałem i wyjadało do ostatniego okruszka ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką i jego kwaśnym dodatkiem.
Kiedy więc tylko zaczyna się sezon na wypieki ze świeżych owoców, na warsztat wchodzi właśnie ciasto z rabarbarem. Choć rabarbar owocem nie jest, tylko jak się okazuje – warzywem 🙂
Tym razem, ku pamięci wiejskich i beztroskich wakacji, postanowiłam wykonać kulinarną wariację na jego temat, czyli rustykalną tartę z rabarbarem.
Ciasto jest proste, a przy tym efektowne i bardzo smaczne. I co najfajniejsze – możecie wykonywać je przez cały rok, wykorzystując dowolne, ulubione owoce, a zimą skorzystać z mrożonek.
RUSTYKALNA TARTA – CIASTO Z RABARBAREM
Składniki na ciasto z rabarbarem:
-1,5 szklanki mąki ( ja używam krupczatki),
-150 gram masła,
-3(4) łyżki cukru,
-jajko,
-szczypta soli.
Składniki na nadzienie ciasta z rabarbarem:
-500 gram rabarbaru,
-3(4) łyżki cukru,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem:
Na stolnicy lub w misce mieszamy kolejno: mąkę, pokrojone w kawałeczki masło, cukier, sól, a na końcu jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Owinięte w folię schładzamy pół godziny w lodówce (ja wrzucam do zamrażalnika).
Rabarbar pokrojony na małe kawałeczki, mieszamy z cukrami i mąką. Odstawiamy na czas chłodzenia ciasta.
Ciasto wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pozostawiamy dolny papier i układamy ciasto w formie.
Na środek wykładamy nadzienie (ja dodaję do niego często płatki migdałowe lub skórkę pomarańczową), zostawiając lekki odstęp od brzegów.
Za pomocą dolnego papieru i łopatki formujemy zawijane brzegi ciasta.
Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.
Ja dodaję mniejszą ilość cukru do ciasta i nadzienia, bo po upieczeniu posypuję je obficie cukrem pudrem.
Aby podkreślić sielski, wiosenno- letni charakter deseru, posypałam tartę lawendą 🙂 Polecam spróbować, bo smak jest oryginalny. Dodałam również płatki migdałowe.
Lubicie tarty? Macie jakiś oryginalny pomysł na ich przygotowanie?
Inne moje przepisy na oryginalne wypieki:
Nigdy nie mam dość słodkości z udziałem rabarbaru, z mężem za nim przepadamy. 🙂
Wygląda smakowicie
Wygląda smakowicie:D Buźka:**
Bardzo lubię rabarbar, przepis na ciasto wygląda ciekawie. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
Bardzo lubię wypieki z rabarbarem. Tarta prezentuje się świetnie i z pewnością jest pyszna
Uwielbiam rabarbar, ale jeszcze w tym sezonie nic nie piekłam z rabarbarem. Czas to nadrobić 🙂 Wypróbuję Twój przepis 🙂
Takie ciasto to smak mojego dzieciństwa.
Przepadam za rabarbarem w cieście 🙂 Może wypróbuje w następny weekend.
To rzeczywiście są smaki mojego dzieciństwa, choć rabarbar nie jest moim ulubionym warzywem.
Uwielbiam smak rabarbaru, a już w otoczce z kruchego ciasta najbardziej. 🙂
Uwielbiam takie ciasto!
u mnie w domu tylko ja lubię rabarbar 🙁 ale ciasto wygląda mega!
Wraz z Mężem uwielbiamy rabarbarowe ciasto, ale w tym sezonie jeszcze go nie robiłam.
Moje ukochane ciasto z rabarbarem! Moja mama robi najlepsze pod słońcem 🙂
Bardzo lubię takie ciasta z sezonowymi owocami
Świetna, prezentuje się bardzo smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis. Miłego weekendu 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, a ja uwielbiam rabarbar. Z przyjemnością bym skosztowala. 🙂
Narobiłaś smaku- wygląda obłędnie- uwielbiam rabarbar:0
ale pycha! 🙂
Wygląda rewelacyjne musze zrobić ze śliwamy.
Ale fajny i prosty przepis na tartę 🙂 Można ją przyrządzić z każdymi owocami 🙂 Podkradam i pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiam rabarbar! A kompot z niego jest najlepszy 🙂 Jejku, jak to ciasto apetycznie wygląda! Mniam!:)
Świetne ciasto 🙂 Mnie rabarbar jakoś w tym roku ominął w cieście. Teraz na tapecie są wiśnie 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Apetycznie wygląda,być może upiekę na niedzielę, ale z innymi owocami, ponieważ z rabarbarem niedwno piekłam 🙂
Ślinotoku dostałam oglądając te zdjęcia 🙂
Uwielbiam tarty!!! Choć wstyd się przyznać, ale częściej kupuję niż piekę sama…;)
u mnie w dzieciństwie akurat rzadko pojawiał się rabarbar ale lubię ten smak i myślę, że na dniach wykombinuje coś rabarbarowego , może nawet skorzystam z Twojej propozycji 🙂
O tak, jestem z tych, którym wakacje kojarzą się zdecydowanie z pobytem na wsi. Tartej z rabarbarem nie jadłam jeszcze, za to w dzieciństwie zajadałam się zupą z rabarbarem. Pozdrawiam serdecznie
Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje, więc zabieram przepis i buziaki zostawiam 🙂
Obłędnie wygląda ta tarta 🙂 Planowałam piec placek z rabarbarem, ale chyba zmienię zdanie 😉
Nie piłam nigdy takiego kompotu, chętnie bym go spróbowała 🙂
O proszę! Ja też z tych, co ledwo umyty rabarbar z ogródka babci w cukrze maczali 😉 a dziś tylko ciasto rabarbarowe w całości pochłaniam 🙂
Uwielbiam każdy przepis z dodatkiem rabarbaru
Uwielbiam rabarbar – można go jeść i jeść i nie jest za słodki 🙂
Jakoś nigdy nie robiłam tart ale uwielbiam orzeźwiający smak rabarbaru! Piękne zdjęcia
Uwielbiam tarty z przeróżnymi dodatkami. W niedzielę za mną chodziła, ale stanęło na maślankowym. W następną na pewno będzie tarta według Twojego przepisu ale z malinami, chyba.Pozdrawiam.
Cudownie???? Ja uwielbiam wiśnie i następną taką zrobię.
Dla mnie rabarbar to też smak dzieciństwa!
Mmmm… wyglada pysznie! A spod wychodzi Ci mocno twardy? Ja dzisiaj piekłam tartę i jakaś taka twarda mi wyszła. Może zmięknie od kremu.
Jest zawsze odpowiednio krucha. Nie wiem jakiej mąki użyłaś, może tu jest problem.
Uwielbiam tarty i rabarbar. A zdjęcia apetyczne 🙂
Wygląda smakowicie. Muszę przekonać się do rabarbaru.
Tarta wygląda na super smakowitą. Lubię rabarbar i to bardzo. Również spędzałam dzieciństwo na wsi i tam się tym stołowaliśmy. Wieś nazywa się Kanie, czy jakoś tak. Bardzo fajnie się tam bawiłam za dzieciaka. 🙂 Pozdrawiam bardzo serdecznie. 🙂
Bardzo lubię rabarbar we wszelkiej postaci, ale chyba nigdy nie piekłam tarty !? Teraz to na pewno spróbuję ! Tylko nie widzę w przepisie ani proszku do pieczenia ani sody. Czy to się upiecze ?
Buziaczki posyłam :)))
Kruche ciasto nie wyrasta, więc nie potrzebuje wspomagacza 🙂
Uwielbiam rabarbar, na pewno skorzystam z Twojego przepisu
Dodalas post z dwoma rzeczami, które uwielbiam – tarta i rabarbar – najpyszniej!
Chętnie wypróbuj i zzaskoczę męża tym że to nie znowu tradycyjny biszkopt 😀
Pięknie wygląda, już mi ślinka pociekła a ja przed poranną kawą w pracy 🙁 Uwielbiam rabarbar w niemal każdej postaci
Pięknie wygląda efekt końcowy, super przepis. Pozdrowienia.
Uwielbiam rabarbar i wszystkie nowalijki o tej porze roku. Tyle jest dobroci, że mogłabym być latem i jesienią wegetarianką????
Wygląda świetnie 😀
pozdrawiam 😀
narobiłaś mi apetytu na taką tartę
Wow. Uwielbiam rabarbar w przepisach, Twoja tarta wygląda cudownieee aż ślinka cieknie.
Mniam mniam ale mam teraz smaka na jakieś pyszne ciacho. Serdeczności
Porywam przepis – zmienię tylko owoc (choć rabarbar uwielbiam). A kompot z dodatkiem kostek lodu w upalny dzień jest rarytasem.
Pozdrawiam:)
Można ja robić przez cały rok z różnymi owocami, a nawet masą serową czy migdałową i wyjdzie wtedy mazurek????
Przepis rzeczywiście prosty, ale taka leniwa jestem, że korzystam z ciasta francuskiego. A może jednak się skusze?
Tarta wygląda smakowicie.:))
Ja tez jestem z tego rabarbarowego pokolenia:-)
Piękne czasy i wspomnienia????
Tarty uwielbiam, są szybkie i łatwe do zrobienia, mój mąż najbardziej lubi tartę z białą czekoladą i borówkami, a mi najlepiej smakuje taka jesienna z pierwszych jabłek z ogrodu i dużą ilością cynamonu, chociaż innymi też oczywiście nie pogardzę. Pozdrawiam
Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto????
Pycha! I tarta i kompocik:)
Bardzo łatwy przepis. Ja ostatnio robiłam "kaleke" to ciasto z jednego jajka i kakao, również z rabarbarem. Niestety zbyt kwaśne i rabarbar za twardy. Muszę spróbować go podgotować i wtedy dodać do ciasta.
Ale z pewnością zrobię w tygodniu z truskawkami, albo czerwona porzeczką.
Pozdrawiam
Możesz go krótko sprażyć na patelni z cukrem.
Uwielbiam rabarbar – jego kwaśny smak po prostu czaruje! Zapiszę sobie przepis – jeżeli tylko będzie rabarbar w warzywniaku to popełnię. Podoba mi się ten trik z lekkim zawinięciem brzegów- nie wpadłam na to:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To przesądza właśnie o jej rustykalnym charakterze. Kiedyś podobnie robiono kołacze????
Ciekawy przepis, ja ostatnio jestem fanką tart na słono, np z buraczkami, łososiem i serem kozim. Pyszka!
Muszę spróbować takiej wytrawnej tarty.
Wygląda przepysznie! Piec nie lubię, ale chętnie bym takiego ciasta sprobowała 😉
Też kiedyś nie lubiłam pichcić. To chyba przychodzi z wiekiem????