Testuję różne ciasta, które wpasowują się choć trochę w moją dietę.
Nie jestem w stanie zrezygnować z deserów, więc moje wypieki muszą odbiegać, od tych powszechnie dostępnych w cukierniach.
W związku z tym, na tej drodze kulinarnych eksperymentów było już np.
Dziś czas na kolejne – ciasto migdałowe bez glutenu.
Ten smakołyk spróbowałam jakiś czas temu u przyjaciółki, której córka ma stwierdzoną celiakię – chorobę polegającą na nietolerancji glutenu.
Odpadają więc produkty wytworzone z białej mąki i wielu, wielu innych. Właściwie niewiele produktów jest na tej diecie dozwolonych, bo jak się okazuje, gluten producenci żywności potrafią włożyć nawet do jogurtu, jako zagęstnik.
Stąd potrzeba eksperymentowania ze składnikami nie zawierającymi glutenu.
Takie są np. płatki migdałowe. I dlatego ciasto migdałowe ma zarówno pozytywne znaczenie dla osób będących na takiej diecie jak i dla innych, poszukujących nowych kulinarnych doznań.
Zatem takie proste, łatwe w wykonaniu słodkie co nieco, chciałabym Wam dzisiaj polecić.
Ciasto migdałowe bez glutenu
Składniki na ciasto migdałowe:
– 150 gram zmielonych migdałów ( ja kupuję płatki migdałowe i rozdrabniam je w malakserze),
– 100 gram cukru ( u mnie 4 łyżki stewii),
– 3 duże jajka,
– starta skórka z cytryny,
– maliny lub inne drobne owoce do dekoracji.
Sposób wykonania ciasta migdałowego :
Jajka, cukier ubić na jednolitą masę, dodać skórkę cytrynową i zmielone migdały. Delikatnie wymieszać ręcznie lub mechanicznie.
Formę do pieczenia (tortownica, keksówka) wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką (o ile nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, bo wtedy trzeba użyć specjalnej mąki).
Masę wylewamy do formy, układamy delikatnie owoce. Pieczemy 30-40 minut w 150 stopniach.
Wierzch można posypać cukrem pudrem (stewią).
Wyrasta niewiele, więc im mniejszej formy użyjemy, tym ciasto będzie wyższe.
Smak jest oryginalny i zaskakująco dobry. A do tego mamy poczucie, że jemy coś zdrowszego od białej mąki.
Zachęcam do takich kulinarnych eksperymentów i życzę smacznego 🙂
Pobierz mój bezpłatny e-book:
Lecę do sklepu po migdały!
Wygląda pysznie 🙂
Wygląda tak, że nawet bym nie wiedziała że nie ma glutenu. Narobiłaś mi ochoty 🙂
W życiu wyszły mi chyba ze dwa ciasta, reszta to totalne zakalce 😉 – więc chociaz sobie poczytałam o popatrzyłam na zdjęcia 😉 Sama jednak wybieram wypieki z cukierni.
Ale to pysznie wygląda! 🙂
Wygląda wspaniale. mam pytanie,czy można migdały zastąpić mielonymi orzechami?
Zapisuję sobie ten przepis, mam ochotę go wypróbować 🙂 Dziękuję 🙂
ciasto wygląda pysznie 🙂
Ciasto z migdałami to takie które bardzo lubimy
Uwielbiam wypieki na mące migdałowej. Jest niepowtarzalna! Chętnie spróbuję ciasta z Twojego przepisu
Nie mam problemu z glutenem jednak jedząc posiłki bez niego znacznie lepiej się czuję. Chętnie spróbowała bym tego ciasta
ps. dobrze że też mogą być inne 😀
Ciekawe jak smakuje, ale dlaczego fasolowe? 🙁
Kradnę przepis 🙂
Wygląda smacznie! A i przepis nie jest bardzo skomplikowany, na pewno spróbuję!
Wygląda przepysznie! Bardzo lubię migdały. Rzeczywiście ze zmielonymi migdałami jest problem, żeby je dostać, ale podpowiem, że w Lidlu takie bywają. Przed Wielkanocą powinny być – muszę zrobić zapas, bo na pewno ciasto wypróbuję 🙂
Wygląda nieziemsko, i na pewno też tak smakuje
Co prawda nie mam alergii czy jakiejś specjalnej diety, ale uwielbiam domowe ciasta, a Twoje wygląda tak apetycznie, że z przyjemnością wypróbuję przepis 🙂
Musi być pyszne 🙂
Wyglada bardzo apetycznie ☺️
wygląda kusząco i zapewne smakuje tak, że człowiek zapomina o smutku i goryczy gdy go skosztuje
Wygląda smakowicie :))
Bardzo fajny lekki i szybki przepis. Dla osób które nie tolerują glutenu super pomysł na smaczny deser.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Wow wygląda obłędnie! Narobiłaś mi smaka
Ooo, wygląda przesmacznie, a migdały bardzo lubię, więc czemu by nie! 😀
Jakiś czas a może to już rok zrezygnowałam z produktów mlecznych na okres trzech miesięcy. Było trudno. Fiata jednak nie przynioska żadnych rezultatów także wróciłam do normalnego jedzenia i teraz jem wszystko. Ostatnio jadam mniej mięsa a właściwie wcale. Jakośnie mnie odrzuca.
Przepis na to ciasto na pewno przekażę koleżance, której syn jest na diecie bezglutenowej.
Pozdrawiam cieplutko.
Ciasto wygląda świetnie 🙂 Zapiszę sobie przepis i chętnie kiedyś skorzystam, a okazja pewnie będzie niejedna.
Faktycznie fajna alternatywa dla zwykłych ciast- i do tego jaka prosta w wykonaniu!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo zachęcające.
Ja tam lubię gluten 😀 Ale ciasto wygląda fajnie
Brzmi jak fajna alternatywa dla standarowego Coopera 😉
To ciasto wygląda ciekawie. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
bardzo dziekuje za przepis. super smacznie wyglada
jak się smakowicie zrobiło. lece do sklepu po skladniki. dzieki za deser
Mhmmm… Pyszności! Postaram się zrobić na przyszły weekend 🙂
bardzo fajne ciasto:))piekłam takie również z orzechów mielonych:)niewielką ilośc cukru pudru wsypuję do orzechów i odstawiam na parę godzin,potem dodaję żółtka i ubitą pianę z białek:)piecze się jak biszkopt do suchego patyka:)przerabiałam bezglutenowe desery :)))
Twoje ciast wyglada pysznie:))lubię takie nieskomplikowane ciasta:))Pozdrawiam serdecznie:))
Jest łatwe i smaczne, więc polecam.
Zapewne dobre, szkoda, że migdały są tak drogie, a przy dużej rodzinie trzeba zrobić z kilku porcji. Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin:-)
Dziekuję Kochana i wzajemnie????