Fasolowe ciasto brownie to zdrowa przekąska i deser
|

Fasolowe ciasto brownie.
Przepis na zdrowe ciasto bez glutenu

Po ostatnim moim poście, dostałam od Was tyle poleceniem czytelniczych, że sporządziłam długa listę książek do przeczytania.

Niektóre już zamówiłam sobie w bibliotece.
Bardzo wam dziękuję za te polecenia. Są w nich tak różne pozycje, że to potwierdza, jakie mamy odmienne upodobania i że każdy znajdzie dla siebie, na rynku wydawniczym coś ciekawego.

W podzięce i na osłodzenie życia, przybywam do Was z przepisem na zdrowe ciacho.
Takie, które można zjeść bez wyrzutów sumienia, bo składniki są w dużej mierze naturalne.
Chodzi mianowicie o fasolowe ciasto brownie.

Fasolowe ciasto brownie wykonane z fasoli konserwowej.
fasolowe brownie

Wspominałam wam już, że zdiagnozowano u mnie insulinooporność 

i muszę przestrzegać pewnych norm w odżywianiu oraz uważać na to co jem. A że za żadne skarby nie jestem w stanie zrezygnować na razie z deserów, szukam i testuję coś odpowiedniego dla siebie.
Te przepisy, które gdzieś znajdę, modyfikuję stosownie do swojej diety, upodobań i smaku.
Z ciast ciemnych z dodatkiem kakao, to ja uwielbiam stefankę ( przełożone kremową warstwą, nasycone alkoholem i oblane czekoladą ciasto) oraz  tort szwarcwaldzki z wiśniami :-)).

Z oczywistych względów te ciasta na razie pozostają w sferze marzeń.
Zastępczym rozwiązaniem okazało się właśnie ciasto z fasoli.
Może nie smakuje tak, jak te ulubione, ale skład przemawia sam za siebie.
Zaletą tego ciasta jest też to, że mogą je jeść osoby będące na innych dietach, np. bezglutenowej.

ciasto z fasoli bez dodatku mąki i cukru
ciasto z fasoli

  Przepis na fasolowe ciasto brownie :

 Składniki na ciasto z fasoli:

– puszka fasoli konserwowej ( biała lub czerwona),
– 3 jajka,
– 3 łyżki kakao,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody,
– 4 łyżki cukru ( 3 łyżki stewii),
– dodatki: np. garść posiekanych orzechów włoskich, skórka pomarańczowa, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 10 – 15 mrożonych wiśni, polewa czekoladowa.

Wykonanie ciasta z fasoli:

Fasole miksujemy na gładką masę, dodajemy jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy na gładko. Dorzucamy dodatki : orzechy, wiórki, owoce.
Masę wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45-50 minut w 185 stopniach.
Zdobimy wedle uznania.

Polewę możecie zrobić sami, wykorzystując przepis na ciasto murzynek:
Masło, cukier, kakao i trochę wody lub mleka rozpuszczamy ze sobą w garnku do połączenia składników.
I gotowe.
Efektowniej fasolowe  brownie wygląda z białą czekoladą, więc zamiast kakao dodajemy np. miąższ wanilii.

W pierwszej wersji do ciasta dodałam tylko orzechy, skórkę pomarańczową i wiórki – wyszło bardzo zbite.

Ciasto bez glutenu i cukry, wykonane z fasoli konserwowej.

Drugą wzbogaciłam o wiśnie – ciasto jest lekko mokre.

Bez glutenu i cukru, ciasto na zdrowy deser lub przekąskę

Polecam Wam to ciasto z fasoli, bo jest szybkie do zrobienia i można się nim objadać trochę bardziej niż innym klasycznym 🙂
Modyfikując dodatki, za każdym razem będzie inne.

Zobacz też pyszne ciasto migdałowe:

Ciasto migdałowe bez glutenu


Jedliście już takie ciasto zrobione z fasoli?
A może macie inne równie oryginalne przepisy?


 





Podobne wpisy

43 komentarze

  1. Brzmi ciekawie, ale obawiam się, że za bardzo czułbym jednak smak fasoli. Chyba że fasolę z tego przepisu zastąpiłbym łagodniejszą w smaku ciecierzycą, a zamiast jajek wykorzystałbym pozostałą po ciecierzycy aquafabę. Szykują się kulinarne eksperymenty 🙂

Dodaj komentarz