Przygotowań przedświątecznych nastał czas 🙂
To ostatni moment na robienie zakupów, sporządzanie listy potraw czy może gorączkowe poszukiwanie przepisów.
Ja przezornie stosuję w tym roku sprawdzony jadłospis z roku ubiegłego. Przećwiczone i lubiane potrawy, sprawią, że nic nie ma prawa się nie udać. Zapobiegawczo wcześniej wypróbowałam dwa przepisy na babeczki wielkanocne, które trafią do koszyczka i będą ozdobą świątecznego stołu.
Pomyślałam więc, że podzielę się nimi , żeby ułatwić Wam przedświąteczne przygotowania.
1.Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem.
Przepis jest znaleziony w sieci i lekko przeze mnie zmieniony.
Składniki na babeczki z ajerkoniakiem:
– 100 gram masła,
– 140 gram mąki,
– 50 gram cukru,
– 1 jajko i 1 żółtko,
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/4 łyżeczki sody,
– 100 ml ajerkoniaku,
– szczypta soli.
Sposób wykonania babeczek wielkanocnych:
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie ajerkoniak. Do wymieszanej masy stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. Smak ajerkoniaku jest słabo wyczuwalny. Można więc wzmocnić smak przygotowując polewę ze 100 gram cukru pudru i 2 łyżeczek ajerkoniaku. Z podanej porcji wyszło 7 babeczek wielkanocnych z ajerkoniakiem, według wielkości jak na zdjęciu powyżej.
Z powodu braku większej ilości foremek, użyłam ceramicznych kokilek.
2. Babeczki Millefleur.
Podczas ostatnich zakupów w TK Maxx, trafiłam na silikonowe foremki, na które polowałam już od dawna. Szczęśliwie udało się je nabyć, łącznie z przepisem, który był załączony w środku opakowania.
Babeczki są o smaku pomarańczy i może bardziej pasują na Boże Narodzenie, ale ich kształt na pewno będzie również piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka.
Składniki:
– 1 pomarańcza (umyta i sparzona, ścieramy skórkę, a z miąższu wyciskamy sok),
– 135 gram masła,
– 80 gram cukru,
– 3 jajka,
– 180 gram mąki,
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli.
Sposób wykonania babeczek:
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, sok z pomarańczy i skórkę. Partiami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy babeczki w piekarniku (ciasto może mieć jeszcze lekko płyną formę).
Z podanej porcji wyszło 8 babeczek wielkanocnych (6 z formy oraz dodatkowo dwie malutkie z foremek kupionych ostatnio w Lidlu).
Zachęcam Was do upieczenia zaprezentowanych tu babeczek wielkanocnych z ajerkoniakiem i sokiem z pomarańczy, bo nie dość że ładnie wyglądają, to i pysznie smakują.
Moje inne propozycje na Wielkanoc to:
A na moim Instagramie, codziennie nowe inspiracje, zapraszam na konto:
Ja mam z babkami problem.. zawsze wychodzą jakieś suche, a lukier za słodki;/
Robiłam w tym roku babeczki i totalnie się zakochałam, pychotka!
Straszną miałam ochotę na babkę w te święta . Niestety się nie doczekałam 🙁
Urocze są te babeczki 🙂 😛
Przepisy zapisuję, pyszne kadry i na pewno po świetach będę coś piekła 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Babeczki wyglądają apetycznie. U mnie w tym roku będzie babka z majonezem. Wesołych Świąt 🙂
Pyszności :-). Pozdrawiam.
Super ! Bardzo fajny przepis 🙂 Na Wielkanocnym stole rządzą baby, babki i babeczki 🙂 Ja będę piekła babkę cytrynową :))
Pozdrawiam ciepło :))
Mam już propozycje ciast na święta, ale mi trochę namieszałas ???? Może się skuszę ????
Wesołych Świąt !!
Apetyczne te babeczki, że hej! Super pomysły.
Za alkoholem w wypiekach raczej nie przepadam, ale ten drugi przepis mocno w moje gusta trafia 🙂
babkii w nowym wydaniu! Rewelacja! Akurat dobry czas na eksperymenty!klaudia j
Muszę też jakąś upiec, najlepiej taką super kruchą. Chyba pierwszy przepis będzie jak znalazł.
Apetycznie i ślicznie wyglądają te babeczki 🙂
W tym roku idziemy w gości, to i mało w domu będziemy 🙂
Babeczki z ajerkoniakiem brzmią smacznie. Muszę wypróbować 🙂 Ale po świętach, bo w temacie menu mam takie samo podejście. Tylko wcześniej sprawdzone potrawy:)
Mam podobne foremki, jak Ty z TkMaxx. Co roku są podobne w Lidlu, tylko niestety bez przepisu :(. Muffiny wyszły Ci idealne jeśli chodzi o kształt, może coś da się pokombinować ze smakiem, żeby wyszły bardziej wielkanocne 😉 ?
Te babeczki millefleur wyglądają świetnie! Co prawda, ja praktycznie nie piekę… Ale aż nabrałam ochoty 😀
Wyglądają po prostu pysznie 🙂
Ja zasadniczo nie piekę… no nie czujemy z piekarnikiem i cukrem tak zwanej chemii 😉 Mimo wszystko chyba zrobię wyjątek, bo te babeczki wyglądają tak przepięknie, że chciałabym zobaczyć takie na swoim świątecznym stole!
W zeszłym roku miałam adwokatowa. Pychota! a u mnie w tym roku w menu baba z marcepanem j pomarańcza. Nie mogę się doczekać. Mysle ze wyjdzie extra. Zapraszam! http://www.wysmakowane.pl/
Narobiłam mi ogromnej ochoty na ajerkoniak! Lata już go nie piłam!
Takiej jeszcze nie piekłam musze spróbowac a w tym roku piekę aż 8
Rzadko piekę ciasta, ale te napewno zrobie na świętą. :)od samego patrzenia mam na nie nie ochotę 🙂
Ale świetne i minimalistyczne propozycje. Do tego piękne zdjęcia i zrobiłam się głodna 🙂
Z pieczeniem ciast jestem na wojennej ścieżce, ale te babeczki, szczególnie pomarańczowe, zachęcają mnie do próby zawarcia pokoju:-)Pozdrawiam
Od samego patrzenia już ma się ochotę na spróbowanie. Wyglądają fantastycznie
Przepyszne babeczki:))świetne przepisy:))chętnie skorzystam:))Pozdrawiam serdecznie:)))
Apetyczne przepisy, świetne foremki, takie wiosenne 🙂
Ja jestem zupełnie w lesie jeśli chodzi o przygotowania do świąt. Dopiero dziś w sklepie, kiedy zobaczyłam wielkanocne babki, pomyślałam, że w sumie mogłabym jakąś upiec. Teraz mam już nie tylko zamiar, ale i przepis 😀
a ja mam ochotę upiec babeczki z majonezem:)jakaś musi się znaleźć na stole:)))
też jestem gadżeciara i jak gdzieś podejdę ciekawe foremki to kupuję:))))
Szukałam dobrego przepisu na babkę świąteczną. Chętnie skorzystam 🙂
Wiesz co, namówiłaś mnie. Będę działać z tymi babeczkami, tylko muszę kupić gdzieś takie foremki. Słodkie są.
Przepiękne zdjęcia, ale jeszcze lepsze przepisy. Mam wielką ochotę wypróbować babeczki z ajerkoniakiem w te święta 🙂
Fajne przepisy!
Nooo! coś dla mnie! Koniecznie muszę skorzystać z któregoś z przepisów 😉
Świetne zdjęcia, babka z kwiatkami wygląda wyjątkowo wiosennie 🙂
Przepis na babeczki chętnie wykorzystam, zawsze jakaś nowa inspiracja słodkiej przekąski. 🙂
Babeczki wyglądają pysznie, spróbowałabym zwłaszcza tych z ajerkoniakiem. Ja ciasta kupuję gotowe , a na święta robię tylko sałatkę 😉
Oczywiście że też babeczki, ale formę to Ci się piękno udało upolować 🙂
Również robię minibabeczki ale z przepisu na muffiny – muszę spróbować te z ajerkoniakiem:)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Babeczki kwiatuszki skradły moje serce 🙂 do tego muszą być pyszne
Apetycznie to wszystko wygląda. Aż się chyba skuszę i zrobię sobie takie pyszności. Pozdrawiam
Właśnie zastanawiam się nad zrobieniem babki z ajerkoniakiem w tym roku, więc zapisuję przepis, bo Twoje wyglądają pięknie! 🙂
Gdzie nie zajrzę wszędzie babeczki – smakowicie 😀
Aż mi się smak narobił… Muszę wypróbować te przepisy 😉
Nie jadam, ale za to zachwyciły mnie zdjęcia – śliczne 🙂
Pierwszy przepis odpada ze względu na alkohol ale drugi wart jest wypróbowania:)))
Narobiłaś mi apetytu;)