Zrób babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem lub pomarańczą. Przepis we wpisie.
|

Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem i pomarańczą

Przygotowań przedświątecznych nastał czas 🙂
To ostatni moment na robienie zakupów, sporządzanie listy potraw czy może gorączkowe poszukiwanie przepisów.
Ja przezornie stosuję w tym roku sprawdzony jadłospis z roku ubiegłego.  Przećwiczone i lubiane potrawy, sprawią, że nic nie ma prawa się nie udać. Zapobiegawczo wcześniej wypróbowałam dwa przepisy na babeczki wielkanocne, które trafią do koszyczka i będą ozdobą świątecznego stołu.

Pomyślałam więc, że podzielę się nimi , żeby ułatwić Wam  przedświąteczne przygotowania.

 1.Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem.

Przepis na wielkanocne babeczki z ajerkoniakiem, posypane pudrem
babeczki z ajerkoniakiem

Przepis jest znaleziony w sieci i lekko przeze mnie zmieniony.

Składniki na babeczki z ajerkoniakiem: 

– 100 gram masła,

– 140 gram mąki,

– 50 gram cukru,

– 1 jajko i 1 żółtko,

– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1/4 łyżeczki sody,

– 100 ml ajerkoniaku,

– szczypta soli.

Sposób wykonania babeczek wielkanocnych:

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie ajerkoniak. Do wymieszanej masy stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. Smak ajerkoniaku jest słabo wyczuwalny. Można więc wzmocnić smak przygotowując polewę ze 100 gram cukru pudru i 2 łyżeczek ajerkoniaku. Z podanej porcji wyszło 7 babeczek wielkanocnych z ajerkoniakiem, według wielkości jak na zdjęciu powyżej.

Z powodu braku większej ilości foremek, użyłam ceramicznych kokilek.

Foremki do babeczek wielkanocnych
foremki na babeczki

2. Babeczki Millefleur.

Podczas ostatnich zakupów w TK Maxx, trafiłam na silikonowe foremki, na które polowałam już od dawna. Szczęśliwie udało się je nabyć, łącznie z przepisem, który był załączony w środku opakowania.

Przepis na babeczki z sokiem pomarańczowym
babeczki Millefleur

Babeczki są o smaku pomarańczy i może bardziej pasują na Boże Narodzenie, ale ich kształt na pewno będzie również piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka.

 Składniki:

– 1 pomarańcza (umyta i sparzona, ścieramy skórkę, a z miąższu wyciskamy sok),

– 135 gram masła,

– 80 gram cukru,

– 3 jajka,

– 180 gram mąki,

– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– szczypta soli.

Sposób wykonania babeczek:

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, sok z pomarańczy i skórkę. Partiami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy babeczki w piekarniku (ciasto może mieć jeszcze lekko płyną formę).

Babeczki Millefleur z dodatkiem soku z pomarańczy

Z podanej porcji wyszło 8 babeczek wielkanocnych (6 z formy oraz dodatkowo dwie malutkie z foremek kupionych ostatnio w Lidlu).

Zachęcam Was do upieczenia zaprezentowanych tu babeczek wielkanocnych z ajerkoniakiem i sokiem z pomarańczy, bo nie dość że ładnie wyglądają, to i pysznie smakują.

Moje inne propozycje na Wielkanoc to:

Przepisy na dania fit

Pisanki z papieru

Wielkanocne dekoracje

Jak ozdobić pisanki

A na moim Instagramie, codziennie nowe inspiracje, zapraszam na konto:

madam_minty

A jakie specjały Wy przygotowujecie na świąteczny stół ?

 

 

Podobne wpisy

48 komentarzy

Dodaj komentarz