Fasolowe ciasto brownie.
Przepis na zdrowe ciasto bez glutenu
Po ostatnim moim poście, dostałam od Was tyle poleceniem czytelniczych, że sporządziłam długa listę książek do przeczytania.
Niektóre już zamówiłam sobie w bibliotece.
Bardzo wam dziękuję za te polecenia. Są w nich tak różne pozycje, że to potwierdza, jakie mamy odmienne upodobania i że każdy znajdzie dla siebie, na rynku wydawniczym coś ciekawego.
W podzięce i na osłodzenie życia, przybywam do Was z przepisem na zdrowe ciacho.
Takie, które można zjeść bez wyrzutów sumienia, bo składniki są w dużej mierze naturalne.
Chodzi mianowicie o fasolowe ciasto brownie.
Wspominałam wam już, że zdiagnozowano u mnie insulinooporność
i muszę przestrzegać pewnych norm w odżywianiu oraz uważać na to co jem. A że za żadne skarby nie jestem w stanie zrezygnować na razie z deserów, szukam i testuję coś odpowiedniego dla siebie.
Te przepisy, które gdzieś znajdę, modyfikuję stosownie do swojej diety, upodobań i smaku.
Z ciast ciemnych z dodatkiem kakao, to ja uwielbiam stefankę ( przełożone kremową warstwą, nasycone alkoholem i oblane czekoladą ciasto) oraz tort szwarcwaldzki z wiśniami :-)).
Z oczywistych względów te ciasta na razie pozostają w sferze marzeń.
Zastępczym rozwiązaniem okazało się właśnie ciasto z fasoli.
Może nie smakuje tak, jak te ulubione, ale skład przemawia sam za siebie.
Zaletą tego ciasta jest też to, że mogą je jeść osoby będące na innych dietach, np. bezglutenowej.
Przepis na fasolowe ciasto brownie :
Składniki na ciasto z fasoli:
– puszka fasoli konserwowej ( biała lub czerwona),
– 3 jajka,
– 3 łyżki kakao,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody,
– 4 łyżki cukru ( 3 łyżki stewii),
– dodatki: np. garść posiekanych orzechów włoskich, skórka pomarańczowa, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 10 – 15 mrożonych wiśni, polewa czekoladowa.
Wykonanie ciasta z fasoli:
Fasole miksujemy na gładką masę, dodajemy jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy na gładko. Dorzucamy dodatki : orzechy, wiórki, owoce.
Masę wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45-50 minut w 185 stopniach.
Zdobimy wedle uznania.
Polewę możecie zrobić sami, wykorzystując przepis na ciasto murzynek:
Masło, cukier, kakao i trochę wody lub mleka rozpuszczamy ze sobą w garnku do połączenia składników.
I gotowe.
Efektowniej fasolowe brownie wygląda z białą czekoladą, więc zamiast kakao dodajemy np. miąższ wanilii.
W pierwszej wersji do ciasta dodałam tylko orzechy, skórkę pomarańczową i wiórki – wyszło bardzo zbite.
Drugą wzbogaciłam o wiśnie – ciasto jest lekko mokre.
Polecam Wam to ciasto z fasoli, bo jest szybkie do zrobienia i można się nim objadać trochę bardziej niż innym klasycznym 🙂
Modyfikując dodatki, za każdym razem będzie inne.
Zobacz też pyszne ciasto migdałowe:
Ciasto migdałowe bez glutenu
Jedliście już takie ciasto zrobione z fasoli?
A może macie inne równie oryginalne przepisy?
Wow! Genialne ciasto. Takie słodkości jadlabym bez wyrzutów sumienia. 🙂
Ależ to ciasto wygląda apetycznie…
Moc pozdrowionek.
o jakie pyszności 🙂 a ostatnio brwonie chodzi mi po głowie 🙂 klaudia j
Brzmi ciekawie, ale obawiam się, że za bardzo czułbym jednak smak fasoli. Chyba że fasolę z tego przepisu zastąpiłbym łagodniejszą w smaku ciecierzycą, a zamiast jajek wykorzystałbym pozostałą po ciecierzycy aquafabę. Szykują się kulinarne eksperymenty 🙂
Słyszałam o fasolowym cieście, ale nie wiedziałam, że jest tak proste w wykonaniu.
Mniam, pyszne ! 🙂
Ciasta prezentują się wybornie 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Ciasta z fasoli jeszcze nie jadłam, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu .
Uwiebiam. Jadłam już z milion razy.����������
Wygląda apetycznie, wypróbuję ten przepis na pewno 😉
Ciacho wygląda wyśmienicie. Może kiedyś się skuszę i zrobię 🙂
Pyszności! Chętnie bym spróbowała. 🙂
Takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂
Robiłam to ciasto jednak nie smakowało innym domownikom i przestałam je piec. Osobiście lubię je z czekoladą i orzechami
Bardzo apetyczne 🙂
Ależ to wygląda obłędnie! Zjadłabym nawet nie wiedząc z czego jest!
Wygląda przepysznie. Ale naprawdę nie czuć tam fasoli? Aż trudno mi sobie wyobrazić…
Myślę, że bardziej do gustu przypadłaby mi wersja z wiśniami. Mocniej przypomina szwarcwald 😀
Nigdy nie jadłam, ale wygląda świetnie 🙂 Kolega specjalizuje się w różnych wypiekach i kiedyś poczęstował nas ciastem ogórkowym. Było pyszne 😀
Ciekawy pomysł!
Super wpis, super przepis. Ja jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z fasoli, wszystko przede mną ????
Tego jeszcze nie próbowałem, tylko z czerwonych buraczków.
U mnie też stwierdzono jakiś czas temu niewielką insulinooporność , ale ciasto z fasoli wciąż nie potrafi mnie do siebie przekonać mimo że wygląda cudownie
Wygląda apetycznie. Jeszcze nigdy nie robiłam fasolowego ciasta. Może się skuszę.
Pozdrawiam.
Zachwycałam się jego zdjęciem, a teraz wiem, że przepis jest bardzo prosty. Pozwolę sobie zapisać.
Mnie to brownie nigdy nie wychodzi:/
Jakie to niby proste … Kusi mnie ,żeby zrobić takie fasolowe ciasto 🙂
To przepis dla mnie. Jako że brat kucharz z powołania, mam zamiar rozkazać mu zrobić to ciasto. haha Wiem, że się skusi, bo jest fasolowe, a on kocha takie ciekawe przepisy. Chcę spróbować, na zdjęciach pięknie je zaprezentowałaś. <3
To jest moje (i moich Pacjentów) ulubione ciasto <3 A z ciekawości, jesteś pod opieką jakiegoś dietetyka?
Tak, mam dietę rozpisana, którą sobie modyfikuje.
hmmm ciekawa jestem jak to smakuje…
Fajna nazwa a jak pysznie wyglada!
To jeden z najbardziej niezwykłych przepisów na ciasto.
Ciasto z fasoli jest bardzo popularne, muszę je kiedyś zrobić!
Przepis chętnie wykorzystam, bo wcześniej nie miałam jakoś okazji zrobić taką pyszność. 🙂
Jadłam:) dobre:)
Też robiłam takie ciasto. Nawet córka zajadała się fasolowym brownie 🙂
Robiłam kiedyś i…przyznam że ja tam czułam fasolę i dla mnie było nie do przejścia. Miałam trochę inny przepis. Spróbuję kiedyś według Twojego:)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Może warto spróbować, zrobię niespodziankę żonie 🙂
Ciasto wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
Fasolowe Brownie? Nie sądziłam, że można zrobić taki wariant! Brzmi na tyle intrygująco, że chętnie przekonam się, jak smakuje 🙂
Często piekę to ciasto:)jest naprawdę świetną alternatywą dla diabetyków:)
Mam fasole i pozostale skladniki wiec moze upieke takie pyszne browni hihihi 😀