Jesienne przetwory z grzybów, papryki i cukini

Jesienne przetwory z grzybów papryki i cukini

  

W temacie przetworów, staję się coraz lepsza. Dlatego przygotowałam jesienne przetwory z grzybów, papryki i cukini. I choć nie mam, zazwyczaj z góry ustalonej sezonowej strategii, to udaje mi się tak z doskoku, co nieco
zawekować. Dzieje się to z reguły za sprawą przypadku.

Koleżanka podaruje mi szczaw czy rabarbar, to pakuję je do słoików. Trafię z
polecenia na dobre ogórki, to kiszę bez opamiętania.
Kiedyś dostawałam takie przetwory z domu rodzinnego, teraz ja sama zaczęłam nimi obdarowywać najbliższych.
I pewnie z czasem będzie tego więcej, bo jak już Wam pisałam,
zaczęłam uprawiać działkę i będę korzystała z dobrodziejstwa jej posiadania.

Dwa lata temu odkryłam z polecenia wspaniałe miejsce, gdzie rosły
prawdziwki. Dlatego odwiedzam je od tamtego czasu. Niestety, po tegorocznych nawałnicach, ten mały lasek praktycznie zniknął z powierzchni ziemi.
Pozostały po nim połamane gałęzie i zdeptana przez leśników grzybnia.
Na szczęście pozostał obok młody las i zupełnie świeże nasadzenia, choć
bez prawdziwków. Za to z całą masą kurek i przyzwoitą ilością grzybów
innych gatunków. Z pewnością, prawie ponad stukilometrowa wyprawa jednak się opłaciła.
Dlatego kurki trafiły do mrożenia, a podgrzybki do zalewy.

Jesienne przetwory z grzybów, papryki i cukini

1. Jesienne przetwory z grzybów

Jesienne przetwory z grzybów. Marynowane grzybki w occie.

Dla chętnych podaję więc przepis na sprawdzoną zalewę do grzybów, którą stosuję również do innych przetworów:
Składniki:
– 3,5 szklanki wody,
– łyżka cukru,
– łyżka octu,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 duży liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego,
– 1 cebula,
– kilka ziaren pieprzu.
Wszystko wymieszać i zagotować. Gorąco zalewą wypełnić słoiki.

2. Jesienne przetwory z papryki i cukini

Natomiast za sprawą sklepu z produktami regionalnymi w moim mieście,  trafiłam na ciekawy produkt. Lubię wszelakiego rodzaju pikle, więc cukinia w
słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem papryki i przyprawy curry, bardzo mi
zasmakowała. Z pewnością będzie stanowiła fajny dodatek do dań obiadowych.
Podczas gdy sezon na cukinię trwa,  polecam smakoszom wypróbować ten specjał. W sklepie widziałam  żółtą odmianę, dlatego można stworzyć ciekawą kolorystyczną kompozycję w słoiku.

Papryka z cukinią na jesienne przetwory do słoików

 Do cukini,  lekko zmodyfikowałam zalewę użytą do grzybków marynowanych. Dodałam mianowicie:
– jedną łyżkę cukru więcej,
– 1 łyżkę przyprawy curry
– a do każdego słoika dodatkowo po dwa ząbki czosnku.

Jesienne przetwory z papryki i cukini w słoiku

Lubicie przetwory w zalewie octowej?

Skorzystajcie zatem  z moich przepisów na jesienne przetwory z grzybów, papryki i cukini.

Zachęcam Was również do wypróbowania:

knedli ze śliwkami

kruchego ciasta z rabarbarem

Książki kulinarne

polecane
niedostępny
  • ISBN: 9788375793000 
  • Oprawa: broszurowa 
  • Autor: Michael Moss 
zobacz również
od 99 zł
  • ISBN: 9788377466056 
  • Oprawa: twarda 
  • Autor: Ferriss Timothy 
zobacz również
od 15 70
  • ISBN: 9788375063233 
  • Oprawa: broszurowa 
  • Autor: Biruta Markuza 
zobacz również
od 39 56
  • ISBN: 9788381511032 
  • Oprawa: -
  • Autor: Lewandowska Agata 

62 thoughts on “Jesienne przetwory z grzybów, papryki i cukini

  1. Szczerze przyznam, że przetwory nie są moją mocną stroną – zazwyczaj kupuję gotowce albo korzystam z zapasów mojej mamy. Ale w tym roku zrobiłam dżem z aronii, żurawiny i jabłek – i wyszedl całkiem niezły 🙂

  2. Jakie cudne te Twoje przetwory. Ja też wkładam do słoików, co się da. Podgrzybki też:) I cukinie, i kabaczki, i powidła zrobione:) Ojej, działka? Super!!!
    Pozdrawia Holly:)))

  3. Uwielbiam robić przetwory. Niestety w NI nie można poszaleć, bo owoce drogie jak cholera. Ale dzięki temu, nauczyłam się robić i wykorzystywać do przetworów inne rzeczy. Świetny dżem z marchewki, ogórka czy kawior z bakłażana

  4. Nie lubię octu i octowych przetworów. Ogórki kiszone, ale takie dobre, uwielbiam, ale tych w occie już nie tknę. ???? Odpycha mnie zapach octu. Piękne słoiki. Aż chce się je wziąć, otworzyć i spałaszowac ????

  5. W tym roku grzybów zebraliśmy tak mało, że kurki trafiły prosto do brzucha, w przepysznej jajecznicy, a prawdziwków starczy tylko na Boże Narodzenie. Ale dobre i to, bo co ja bym zrobiła bez domowych pierogów z kapustą i grzybami 🙂

  6. Uwielbiam marynowaną cukinię,a od zeszłego roku nr 1 jest cukinia w zalewie octowo-musztardowej z papryczką chilli,pycha:))Grzybków u mnie w tym roku pod dostatkiem,kilkadziesiąt słoiczków marynowanych,5-3 litrowych słoików suszonych i kilka kilogramów zamrożonych,jest na bogato:)))Piękne zdjęcia:)

  7. W tym roku zaczęłam zbierać grzyby, prawdziwki suszymy, a maślaki zjadamy na bieżąco. Zalewy jeszcze nie robiłam, więc dzięki Tobie chyba jakieś słoiki przygotuję.:))

  8. Moja młodsza w tym roku odkryła przyjemność zaprawiania wszelkich warzyw w słoiki:)do tej pory tak jak Ty ogałacała piwnicę rodziców:)))
    nie za mała ta ilość octu do grzybków?

  9. Uwielbiam robić i jeść przetwory. Niestety grzybków w tym roku nie zrobiłam, w pobliżu mojego miejsca zamieszkania nie udało mi się zebrać. Natomiast cukinii jeszcze do słoiczków nie kładłam, ale zalewa z Twojego przepisu do niej bardzo mnie zainteresowała, może uda mi się zrobić kilka słoików. Piękne zdjęcia 🙂

  10. Kiedyś robiłam chętniej takie octowe przetwory, teraz prawie w ogóle, bo zmienił mi się smak i jakoś zupełnie nie pasują mi octowe smaki. Ale grzyby zalewałam praktycznie identyczną zaprawą jak Twoja 🙂 Teraz grzyby najchętniej mrożę i nawet zimą lub wiosną mogę delektować się smakiem świeżych grzybów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.