Ciasteczka linckie na świąteczny prezent – przepis

Ciasteczka linckie na świąteczny prezent w dekoracyjnym pudełku

W okresie przedświątecznym jak i po, często spotykam się ze znajomymi. 
W związku z tym zawsze przygotowuję na tę okazję drobne prezenty. Najczęściej są to moje kartki, notesy czy albumy, albo słodkie wyroby.

Takim niezobowiązującym a efektownym i miłym podarunkiem są bez wątpienia ciasteczka linckie, swojsko zwanekocie oczka. 
To kruche, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem konfitury, pochodzące z historycznej krainy Austro-Węgier.  

Ciasteczka w ozdobnej puszce jako prezent świąteczny
ciasteczka linckie

 

Potrzebne są do nich specjalne foremki. Ja swoje kupiłam rok temu w Tchibo. Z pewnością za pomocą zwykłej szklanki czy dziecięcych foremek, też można sobie poradzić i uzyskać ładny efekt.

Foremki do ciastek linckich
foremki do ciastek



Ciasteczko linickie składa się z dwóch części, które łączymy ze sobą za pomocą konfitury: pełnego okręgu i drugiego koła z dziurką. W wyniku czego, uzyskuje się wtedy ładny efekt wypełnienia. 

Ciasteczka linckie wypełnione masą powidłową
ciasteczka


Przepis na ciasteczka linickie, które wykonałam, znajdował się w opakowaniu z zakupionymi foremkami. W związku z tym polecam go, bo jest sprawdzony.

Ciasteczka linckie na świąteczny prezent- przepis

Składniki na ciasto:

 – 1/2 laski wanilii, (ja użyłam cukru waniliowego z ziarnami wanilii),
– 350 g mąki ( użyłam krupczatki, jest idealna do ciasta kruchego),
– 250 g zimnego masła,
– 130 g cukru (radzę dać mniej, bo wychodzą bardzo słodkie),
– 1 białko,
– szczypta soli.

Składniki do dekoracji:

– 150 g konfitury porzeczkowej ( ja użyłam dżem Łowicz extra gładki z truskawki i czerwonej porzeczki),
– cukier puder
oraz mąka do posypywania blatu roboczego.


Wykonanie ciasteczek: 

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić je przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać kształty: równa ilość pełnych kół oraz z dziurką.
Piec na papierze do pieczenia ok 6-8 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem (bez – 200 stopni).
Po wystudzeniu, nakładać należy konfiturę na środek ciastka, na pełne koła, zostawiając odstęp od brzegu, żeby nadzienie nie wypłynęło.
Na część z dziurką sypiemy puder i dopiero składamy ciasteczka. Na koniec lekko dociskając.


Wystarczy dodać ładne pudełko i ciasteczka linckie na świąteczny prezent   gotowe.
Szczególnie, gdy mamy problem z wyborem prezentu lub odwiedzamy dom, gdzie mieszkają dzieci. Niewątpliwie zachwycą one wszystkich obdarowanych.

Smacznego 🙂

Kończąc zapraszam też na inne moje świąteczne wpisy. Zobacz mój:

kalendarz adwentowy

Podobało się ? - Kliknij, otrzymasz nowe posty
Nowe posty na email
Otrzymuj powiadomienia o nowych postach

54 thoughts on “Ciasteczka linckie na świąteczny prezent – przepis

  1. Ciasteczka są fajnym prezentem, sama też także robię już drugi rok. Wczoraj piekłam, niedługo dekorowanie, a potem pakowanie dla tych, których odwiedzimy w święta ????

  2. Jak widziałaś u mnie też uwielbiam takie prezenty zrobione własnoręcznie:)))ciasteczka cudne i smaczne:)ja specjalnie do nich zrobiłam sama konfiturę z mandarynek i będę je piekła bliżej świąt:)a na jarmarku kupiłam taką maleńką centymetrową foremkę w kształcie jabłuszka specjalnie do wycinania środków:)))szkoda,że były dość drogie bo wzięła bym więcej:)))

  3. Przepis bardzo fajniutki 🙂 A co do cukru ja w każdym przepisie ucinam cukier …polecam też cukier brzozowy -ma mniejszą zawartość słodyczy w samym sobie i jest zalecany dla cukrzyków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.