Desery bez cukru


Dziękuję Wam bardzo za życzenia zdrowia, pod

ostatnim postem.

Z Waszych komentarzy wynika, że jednak zaniedbujemy swoje zdrowie. Nie wykonujemy szczegółowych badań profilaktycznych, lekceważymy drobne sygnały wysyłane przez nasz organizm. 
Gdy nas zaboli, strzyknie czy unieruchomi na chwilę, zwykle przeczekujemy ten stan i zapominamy o tym, do następnego razu.
Dopiero gdy zdiagnozowana zostanie u nas jakaś dysfunkcja czy choroba, poświęcamy temu więcej czasu.  
Zdrowie to ważny temat, więc będę na pewno do niego wracała. Szczególnie poprzez posty, proponujące alternatywę dla napakowanego chemią i cukrem pożywienia.


Dziś chciałabym Wam przedstawić propozycje na desery zdrowsze od tych gotowych ze sklepu, czy przygotowywanych w przemysłowy sposób. A co najważniejsze – bez cukru, bo to mnie dotyczy w sposób szczególny.




1. Panna Cotta 

 

To jest wyjątkowo dekoracyjny deser. 

Receptura nie jest skomplikowana, składniki niezbyt wyszukane, a deser sam w sobie stanowi ładną dekorację.

panna cotta, deser z mleka

 Składniki:

– 50 dag jogurtu naturalnego,
– 3/4 szklanki mleka (krowie, kozie, roślinne),
– 1/2 laski wanilii,
– 3 łyżeczki żelatyny,
– 3 łyżeczki cukru,
( u mnie erytrol, może być ksylitol, stewia – wtedy sprawdzamy ich  poziom słodyczy w stosunku do cukru, żeby nie przesłodzić 🙂 

Wykonanie:

Namoczyć żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody. Podgrzać mleko z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i wyłączyć palnik.
Do jogurtu małymi porcjami wlewać ciepłe składniki i wymieszać.
Całość przelać do foremek.
Ja użyłam dekoracyjnych, silikonowych form, w których przygotowałam wiosną

wielkanocne babeczki .

 

panna cotta, deser z mleka, zdrowy deser bez cukru

Chłodzić w lodówce, do stężenia masy, ok. 3 godzin. 

Panna cottę dekorujemy musem z ulubionych owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny), z dodatkiem cukru lub jego zdrowszego zamiennika.
Ze słodzenia można zrezygnować w ogóle, jeśli owoce są wystarczająco słodkie. 

 

 

 2. Lody truskawkowe 

 

Kto nie lubi lodów, ręka do góry:-)
Te wykonane własnoręcznie, sprawią prawdziwą frajdę i smakują naturalnie. A z ulubionymi dodatkami nigdy się nie znudzą.

domowe lody, lody truskawkowe

Składniki:


– ok. 50 dag truskawek, malin, jagód, innych ulubionych owoców (mogą być mrożone),
– 1 szklanka zimnej śmietanki 30%,
– 3 jajka,
– 1/2 szklanki cukru, (
u mnie erytrol, może być ksylitol, stewia).



Wykonanie:

Żółtka z cukrem (zamiennikiem) utrzeć w metalowym naczyniu, przykryć folią i wstawić do zamrażalnika do schłodzenia.
Truskawki ( inne owoce) zmiksować.
Ubić śmietankę na sztywno oraz osobno pianę z białek.
Do masy żółtkowej dodać kolejno owoce, śmietankę i cukier.
Można dodać również drobno posiekaną czekoladę, orzechy czy ciasteczka.
Połączone składniki mrozić w zamrażalniku ok. 3 godzin, mieszając je czasami dla uzyskania aksamitnej konsystencji, bez grudek lodu.


Lody podawać z ulubionymi dodatkami:-)
Ja wzbogacam taki deser sezonowo. Gdy jest chłodniej lubię je z ciasteczkami owsianymi.

lody truskawkowe, domowe lody

Można je również podawać jako dodatek do ciepłego ciasta, 
w szczególności do szarlotki czy


owocowej tarty.

Prognoza na kolejne dni przewiduje powrót upałów, 
więc takie desery będą jak znalazł.
Zatrzymasz dzięki nim smaki lata na dłużej 🙂




 

Podobne wpisy

56 komentarzy

Dodaj komentarz