Wielkanocne przepisy na potrawy w wersji fit i slim

pasta do chleba z cieciorki

Ze świętami jest zawsze ten problem, że to wielka, narodowa tradycja. Zatem i kulinaria muszą być do nich dopasowane. Oznacza to często mączne, smażone, tłuste potrawy. A przecież wcale tak nie musi być. I na szczęście, już coraz częściej można spotkać nasze wielkanocne przepisy na potrawy w wersji fit i slim. Albo ich zdrowsze wersje.

Jak więc podejść nowocześnie i z pomysłem, a zarazem w prosty sposób, do wielkanocnego menu?

Ja już od kilku lat stosuję taktykę zastępowania tradycyjnych potraw, ich zamiennikami w wersji fit i slim. Za białą kiełbasą zbytnio nie przepadam. Żurku w moim rodzinnym domu, nie jadało się na wielkanocne śniadanie wcale, bo jeśli już, to bardziej na świąteczny obiad. Łatwiej jest mi więc zrezygnować z tych specjałów. W to miejsce wprowadzam potrawy w wersji fit. Są to najczęściej sałatki i różne wariacje na temat warzyw.

1. Ogórki faszerowane twarożkiem

Składniki:

  • długie świeże ogórki,
  • serek grani lub serek kanapkowy śmietankowy,
  • rzodkiewka, szczypiorek, koperek, czosnek,
  • przyprawy.

Sposób wykonania: Długie, dość grube ogórki obieramy ze skórki i kroimy na dwie połówki. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Przygotowujemy farsz miksując twarożek z dowolnymi dodatkami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku i nakładamy w wydrążone środki ogórków.

Taki serek z przyprawami, możemy również podawać do mięsa. Przyrządzony bardziej na ostro, będzie przypominał tradycyjny sos tzatziki.

2. Pasta do chleba z ciecierzycy

pasta z ciecierzycy

Uwielbiam cieciorkę. Przygotowuję ją na różne sposoby. Dodaję do barszczu ukraińskiego, zamiast fasoli. Robię z niej kotlety mielone lub wykorzystuję na sposób bretoński. Tu polecam ją jako znakomitą pastę do chleba w wersji fit, będącą źródłem dużo lepszego białka, niż niejedno mięso. Można ją również zastąpić białą fasolą.

Składniki:

  • puszka cieciorki lub białej fasoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • przyprawy.

Wszystko miksujemy ze sobą w blenderze i zajadamy, z pieczywem lub surowymi warzywami pokrojonymi w słupki. Zupełnie, tak samo jak hummus.

3. Jajka faszerowane awokado

Awokado to kolejny specjał, który odkąd go poznałam, pokochałam miłością absolutną. W zasadzie, nie ma tygodnia, żebym jednego nie zjadła.

Tym razem proponuję go w formie fit farszu do świątecznych jajek.

Składniki:

  • ugotowane jajka,
  • awokado,
  • czosnek,
  • przyprawy.

Awokado miksujemy z żółtkami, czosnkiem i przyprawami. Wypełniamy wydrążone wcześniej połówki jajek. Wierzch można posypać szczypiorkiem lub rzodkiewką.

4. Faszerowane mięso

Na Wielkanoc zwykle piekę schab lub polędwiczki. Ale, żeby nie było nudno, przygotowuję do nich jakiś farsz. Są to suszone pomidory i zielone pesto z pietruszki lub bazylii (garść zielonych liści, kilka orzechów włoskich lub pinii, czosnek, oliwa i przyprawy, zmielone w blenderze). Dzięki farszowi zyskujemy danie bardziej w wariancie fit i slim.

Napiszcie, proszę czy podobają się Wam moje propozycje na wielkanocne potrawy w wersji slim i fit. A może macie swoje przepisy na oryginalne świąteczne dania ?

Podobało się ? - Kliknij, otrzymasz nowe posty
Nowe posty na email
Otrzymuj powiadomienia o nowych postach

19 thoughts on “Wielkanocne przepisy na potrawy w wersji fit i slim

  1. Wielkanoc to zawsze była dla mnie jedzeniowa zmora, bo wszędzie majonez i tłuste potrawy. Ale dzięki tym rozwiązaniom to raj! Super, że jest alternatywa dla tak ciężkich potraw jak świąteczne 🙂

  2. Przepisy wyglądają pysznie. Tyle że na Święta u nas nie przejdą, organizuje je starsze pokolenie przywiązane do tradycji, więc zawsze jest to samo. To co się udało, to więcej warzyw na stole 😉 Przepisy za to chętnie wypróbuję tak po prostu 🙂

  3. U mnie na święta jedzenie jest całkiem fit, jedynie majonez nie spełnia tego założenia 😀 Są jajka faszerowane grzybami, szynka gotowana, chrzan, chałka, domowe ciasta… 🙂 Już nie mogę się doczekać!

  4. u mnie też święta wielkanocne raczej fit:)tym bardziej,że łatwiej je zrobić niż bożonarodzeniowe:)jest więcej nowalijek,można poszaleć z sałatą ,rzodkiewką ogórkiem:)robię pasztet warzywny,jajka z awokado również:)u nas też nie jadało się na śniadanie żurku z kiełbasą,a nawet samej kiełbasy:)raczej skupiamy się na jajkach:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.